FODMAP is een afkorting voor:
Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols
Veelvoorkomende FODMAP's zijn:
● FRUCTAAN
● GALACTAAN
● DISACCHARIDEN (lactose)
● FRUCTOSE
● POLYOLEN
Speciale opmerkingen bij het dieet:
• Drink voldoende water.
• Eet gematigde porties.
• Kauw je voedsel goed.
• Beperk of vermijd bewerkte/voorbereide maaltijden en fastfood (bevatten vaak verborgen FODMAP's).
• Beperk of vermijd verwerkt vlees (bevatten vaak verborgen FODMAP's).
• Vers fruit, groenten, & puur vlees/vis zijn het best.
1. DRANK
AAN TE RADEN
|
BEPERKT
|
TE VERMIJDEN
|
- water (minstens 1,5L /day)
|
|
- dranken met veel koolzuurgas
- fruitsappen van te vermijden fruit (zie verder)
- energy drinks
|
| Alcohol:
- clear spirits zoals Vodka en Gin
| Alcohol:
- alcoholische dranken die rijk zijn aan koolhydraten zoals bier
|
Koffie en thee:
- cafeïne vrije koffie
- lichte kruiden thees (cafeïne vrij)
|
| Koffie en thee:
|
2. KOOLHYDRATEN
AAN TE RADEN
|
BEPERKT
|
TE VERMIJDEN
|
Bloem:
| Bloem:
- maïszetmeel
- gluten vrij rogge
| Bloem:
|
Brood:
- gluten vrij brood (zonder polyolen en appel vezels)
- spelt brood (100% spelt)
| Brood:
- kleine hoeveelheden met gluten zoals broodkruimels, paneermeel
- opgelet met de broodsnijmachine, gebruik geen machine waar gewoon brood is in gesneden
- van tarwe afgeleide producten zoals tarwezetmeel, tarwe bindmiddelen, tarwe maltodextrine, tarwe dextrine, tarwe dextrose, tarwe glucose, en tarwe caramel
| Brood:
- brood op basis van tarwe, rogge, gerst, volkoren of meergranen
- zuurdesembrood
- pita brood, ciabatta, panini, tortilla, brioche
|
Ontbijtgranen:
- havermout
- rice puffs
- gluten vrije ontbijtgranen (controleer op fruit, inuline en oligofructose)
|
| Ontbijtgranen:
- muesli
- cruesli
- ontbijtgranen die tarwe, rogge of gerst bevatten
|
Granen:
|
| Granen:
- tarwe
- bulgur
- couscous
- semolina
- rogge
- gerst
|
Aardappelen:
- gekookte aardappelen
- frieten
- puree (zonder lactose)
| Aardappelen:
- zoete aardappel (max 90gram gekookt/gebakken)
| Aardappelen:
- kroketten
- puree (gemaakt met melk of boter)
|
Pasta en noodels:
- gluten vrije pasta
- spelt pasta
- boekweit pasta
- rijst noodels of pasta
|
| Pasta en noodels:
- tarwe pasta
- eier noodels
- hokkien udon
|
3. GROENTEN EN FRUIT
OPMERKING!
Ui is een van de grootste bijdragers aan Prikkelbare Darm Syndroom. Strikte vermijding is aan te bevelen!
Vermijd:
- Ui, ui poeder, witte deel van lente-ui.
- Prei, sjalotten, knoflook.
- Er is ui verborgen in veel bewerkte voedingsmiddelen, waaronder kippenkruiden, selderijzout, paprika poeder, gedroogde groenten, sauzen, soepen en marinades
Alternatieven voor ui:
- Bieslook
- Groene gedeelte van de lenteui
- Koriander, basilicum, citroengras, peterselie, oregano, tijm, rozemarijn en anderen.
AAN TE RADEN
|
BEPERKT
|
TE VERMIJDEN
|
- bamboe scheuten
- paprika (geschild en zonder de zaden)
- wortel
- choy sum
- komkommer
- andijvie
- sla
- courget
- olijven
- peterselie
- aardappel
- pompoen
- zilverbiet
- lente ui (enkel het groene gedeelte)
- spinazie
- taro
- raap
- koolraap
- yam
|
- broccoli
- selder
- maïs
- aubergine
- tomaat
- zoete aardappel
- kalebas
| Te veel FRUCTOSE:
Te veel FRUCTAAN:
- artisjok
- asperge
- biet
- spruitjes
- kool (wit, rood)
- venkel
- knoflook
- prei
- peulvruchten
- linzen
- okra
- ui, sjalot, lente-ui (witte gedeelte)
- erwten
- roodlof
Te veel POLYOL:
- avocado
- bloemkool
- champignons
- doperwt
Te veel GALACTAAN:
|
AAN TE RADEN
|
BEPERKT
|
TE VERMIJDEN
|
Fruit:
- aardbei - organisch
- ananas
- banaan
- bosbessen - organisch
- boysenbessen - organisch
- citroen
- cranberry - organisch
- durian
- druiven - organisch
- framboos - organisch
- kruisbes
- meloen
- kiwi
- kantaloepa
- limoen
- mandarijn / Clementin
- sinaasappel
- stervrucht
- papaja
- passievrucht
- rabarber
- tangelo
| Fruit:
- kers (max 3/dag)
- grapefruit / roze pompelmoes (max ½ /dag)
- (gedroogde) kokosnoot (max 30gram/dag)
- lychee (max 5/dag
- granaatappel (max ½ /dag)
| Te veel FRUCTOSE:
- appel
- mango
- nashi fruit
- peer
- persimmon
- ramboetan
- watermeloen
Te veel FRUCTAAN:
- persimmon
- ramboetan
- watermeloen
Te veel POLYOL:
- appel
- abrikoos
- acovado
- bramen
- kersen
- vijgen
- longon
- lychee
- nashi fruit
- nectarine
- perzik
- peer
- pruim
- vijgen
- watermeloen
|
|
| Ingeblikt fruit in appel- of perensap |
Jams:
- alle jams of confituren van het aan te raden fruit
|
| Jams:
- alle jams of confituren van de te vermijden fruitsoorten
|
4. DIERLIJKE PRODUCTEN
OPMERKING!
Het is moeilijk maar niet onmogelijk om het fodmap vrij dieet te combineren met een vegetarisch of zelfs vegan dieet. Hou er echter rekening mee dat u voldoende eiwitten opneemt, aangezien bijvoorbeeld linzen of bonen niet binnen het FODMAP vrij dieet passen. Het is aan te raden een diëtist te contacteren voor begeleiding.
AAN TE RADEN
|
BEPERKT
|
TE VERMIJDEN
|
Melkproducten en alternatieven:
- lactose vrije melk
- rijstmelk
- lactose vrije kazen
|
|
Melkproducten en alternatieven:
|
Vlees:
- rund
- varken
- paard
- lam
- gevogelte
- wild
Vleesvervangers:
|
| Vlees:
- verwerkt vlees
- vlees in saus
- gepaneerd vlees
Vleesvervangers:
- verwerkte vleesvervangers en vegetarische burgers
- seitan
- peulvruchten
|
Vis:
|
| Vis:
|
|
|
|
5. VETTEN
AAN TE RADEN
|
BEPERKT
|
TE VERMIJDEN
|
- lactose vrije boter
- margarine
- plantaardige olie
|
|
- boters en vetten die lactose bevatten
|
|
|
- de meeste sauzen zoals ketchup, cocktail, barbeque, béarnaise, samourai, pickles, pita saus, looksaus, brasil,…
|
6. RESTGROEP
AAN TE RADEN
|
BEPERKT
|
TE VERMIJDEN
|
Suikers en zoetstoffen:
- bietenstroop
- nutrasweet, sucralose, aspartaam (opgelet, studies wijzen uit dat deze stof kankerverwekkend is), stevia, saccharine
| Suikers en zoetstoffen:
- witte-, bruine-, ruwe- en poeder suiker
- melasse
| Suikers en zoetstoffen:
- agave siroop
- honing
- corn sirup
- fruisana
|
Kruiden en specerijen:
- basilicum
- kaneel
- peper
- bieslook
- peterselie
| Kruiden en specerijen:
| Kruiden en specerijen:
|
Noten en zaden:
- psyllium
- haver zemelen
- gerst zemelen
- rijst zemelen
| Noten en zaden:
- amandelen
- pompoen
- sesam
- hazelnoot
| Noten en zaden:
|
Zoethouders:
- pure chocolade
- florentines
- macarons
- meringues
| Zoethouders:
- melkchocolade (max 50gram/dag)
- witte chocolade (max 50gram/dag)
| Zoethouders:
- (zuikervrije) desserten en koeken die lactose of gluten bevatten
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten