Wat is het FODMAP vrij dieet?

Een FODMAP vrij dieet is heilzaam voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom. Voor sommige mensen is het voldoende om bepaalde FODMAP's te vermijden, anderen (waaronder ikzelf) houden zich best strikt aan het dieet.

FODMAP is een afkorting voor:
Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols
Veelvoorkomende FODMAP's zijn:
● FRUCTAAN
● GALACTAAN
● DISACCHARIDEN (lactose)
● FRUCTOSE
● POLYOLEN

Speciale opmerkingen bij het dieet:
• Drink voldoende water.
• Eet gematigde porties.
• Kauw je voedsel goed.
• Beperk of vermijd bewerkte/voorbereide maaltijden en fastfood (bevatten vaak verborgen  FODMAP's).
•  Beperk of vermijd verwerkt vlees (bevatten vaak verborgen  FODMAP's).
• Vers fruit, groenten, & puur vlees/vis zijn het best.


1. DRANK

AAN TE RADEN
BEPERKT
TE VERMIJDEN
  • water (minstens 1,5L /day)

  • dranken met veel koolzuurgas
  • fruitsappen van te vermijden fruit (zie verder)
  • energy drinks

Alcohol:
  • clear spirits zoals Vodka en Gin
Alcohol:
  • alcoholische dranken die rijk zijn aan koolhydraten zoals bier
Koffie en thee:
  • cafeïne vrije koffie
  • lichte kruiden thees (cafeïne vrij)

Koffie en thee:
  • paardenbloem thee
  • koffie


2. KOOLHYDRATEN

AAN TE RADEN
BEPERKT
TE VERMIJDEN
Bloem:
  • spelt
  • rijst
  • boekwijt
Bloem:
  • maïszetmeel
  • gluten vrij rogge
Bloem:
  • tarwe
  • rogge
  • gerst
Brood:
  • gluten vrij brood (zonder polyolen en appel vezels)
  • spelt brood (100% spelt)
Brood:
  • kleine hoeveelheden met gluten zoals broodkruimels, paneermeel
  • opgelet met de broodsnijmachine, gebruik geen machine waar gewoon brood is in gesneden
  • van tarwe afgeleide producten zoals tarwezetmeel, tarwe bindmiddelen, tarwe maltodextrine, tarwe dextrine, tarwe dextrose, tarwe glucose, en tarwe caramel
Brood:
  • brood op basis van tarwe, rogge, gerst, volkoren of meergranen
  • zuurdesembrood
  • pita brood, ciabatta, panini, tortilla, brioche
Ontbijtgranen:
  • havermout
  • rice puffs
  • gluten vrije ontbijtgranen (controleer op fruit, inuline en oligofructose)

Ontbijtgranen:
  • muesli
  • cruesli
  • ontbijtgranen die tarwe, rogge of gerst bevatten
Granen:
  • rijst
  • boekwijt
  • quinoa

Granen:
  • tarwe
  • bulgur
  • couscous
  • semolina
  • rogge
  • gerst
Aardappelen:
  • gekookte aardappelen
  • frieten
  • puree (zonder lactose)
Aardappelen:
  • zoete aardappel (max 90gram gekookt/gebakken)
Aardappelen:
  • kroketten
  • puree (gemaakt met melk of boter)
Pasta en noodels:
  • gluten vrije pasta
  • spelt pasta
  • boekweit pasta
  • rijst noodels of pasta

Pasta en noodels:
  • tarwe pasta
  • eier noodels
  • hokkien udon


3. GROENTEN EN FRUIT

OPMERKING!
Ui is een van de grootste bijdragers aan Prikkelbare Darm Syndroom. Strikte vermijding is aan te bevelen!
Vermijd:
  • Ui, ui poeder, witte deel van lente-ui.
  • Prei, sjalotten, knoflook.
  • Er is ui verborgen in veel bewerkte voedingsmiddelen, waaronder kippenkruiden, selderijzout, paprika poeder, gedroogde groenten, sauzen, soepen en marinades
Alternatieven voor ui:
  • Bieslook
  • Groene gedeelte van de lenteui
  • Koriander, basilicum, citroengras, peterselie, oregano, tijm, rozemarijn en anderen.
AAN TE RADEN
BEPERKT
TE VERMIJDEN
  • bamboe scheuten
  • paprika (geschild en zonder de zaden)
  • wortel
  • choy sum
  • komkommer
  • andijvie
  • sla
  • courget
  • olijven
  • peterselie
  • aardappel
  • pompoen
  • zilverbiet
  • lente ui (enkel het groene gedeelte)
  • spinazie
  • taro
  • raap
  • koolraap
  • yam
  • broccoli
  • selder
  • maïs
  • aubergine
  • tomaat
  • zoete aardappel
  • kalebas
Te veel FRUCTOSE:
  • doperwt

Te veel FRUCTAAN:
  • artisjok
  • asperge
  • biet
  • spruitjes
  • kool (wit, rood)
  • venkel
  • knoflook
  • prei
  • peulvruchten
  • linzen
  • okra
  • ui, sjalot, lente-ui (witte gedeelte)
  • erwten
  • roodlof

Te veel POLYOL:
  • avocado
  • bloemkool
  • champignons
  • doperwt


Te veel GALACTAAN:
  • bonen

AAN TE RADEN
BEPERKT
TE VERMIJDEN
Fruit:
  • aardbei - organisch
  • ananas
  • banaan
  • bosbessen - organisch
  • boysenbessen - organisch
  • citroen
  • cranberry - organisch
  • durian
  • druiven - organisch
  • framboos - organisch
  • kruisbes
  • meloen
  • kiwi
  • kantaloepa
  • limoen
  • mandarijn / Clementin
  • sinaasappel
  • stervrucht
  • papaja
  • passievrucht
  • rabarber
  • tangelo
Fruit:
  • kers (max 3/dag)
  • grapefruit / roze pompelmoes (max ½ /dag)
  • (gedroogde) kokosnoot (max 30gram/dag)
  • lychee (max 5/dag
  • granaatappel (max ½ /dag)
Te veel FRUCTOSE:
  • appel 
  • mango
  • nashi fruit
  • peer
  • persimmon
  • ramboetan
  • watermeloen

Te veel FRUCTAAN:
  • persimmon
  • ramboetan
  • watermeloen

Te veel POLYOL:
  • appel
  • abrikoos
  • acovado
  • bramen
  • kersen
  • vijgen
  • longon
  • lychee
  • nashi fruit
  • nectarine
  • perzik
  • peer
  • pruim
  • vijgen
  • watermeloen


Ingeblikt fruit in appel- of perensap
Jams:
  • alle jams of confituren van het aan te raden fruit

Jams:
  • alle jams of confituren van de te vermijden fruitsoorten


4. DIERLIJKE PRODUCTEN

OPMERKING!
Het is moeilijk maar niet onmogelijk om het fodmap vrij dieet te combineren met een vegetarisch of zelfs vegan dieet. Hou er echter rekening mee dat u voldoende eiwitten opneemt, aangezien bijvoorbeeld linzen of bonen niet binnen het FODMAP vrij dieet passen. Het is aan te raden een diëtist te contacteren voor begeleiding.

AAN TE RADEN
BEPERKT
TE VERMIJDEN
Melkproducten en alternatieven:
  • lactose vrije melk
  • rijstmelk
  • lactose vrije kazen

Melkproducten en alternatieven:
  • melk
Vlees:
  • rund
  • varken
  • paard
  • lam
  • gevogelte
  • wild

Vleesvervangers:
  • quorn
  • tofu
  • tempeh

Vlees:
  • verwerkt vlees
  • vlees in saus
  • gepaneerd vlees




Vleesvervangers:
  • verwerkte vleesvervangers en vegetarische burgers
  • seitan
  • peulvruchten
Vis:
  • tonijn

Vis:
  • fishsticks

  • eieren (max 3/week)


5. VETTEN

AAN TE RADEN
BEPERKT
TE VERMIJDEN
  • lactose vrije boter
  • margarine
  • plantaardige olie

  • boters en vetten die lactose bevatten
  • mayonaise
  • andalouse
  • de meeste sauzen zoals ketchup, cocktail, barbeque, béarnaise, samourai, pickles, pita saus, looksaus, brasil,…

6. RESTGROEP

AAN TE RADEN
BEPERKT
TE VERMIJDEN
Suikers en zoetstoffen:
  • bietenstroop
  • nutrasweet, sucralose, aspartaam (opgelet, studies wijzen uit dat deze stof kankerverwekkend is), stevia, saccharine
Suikers en zoetstoffen:
  • witte-, bruine-, ruwe- en poeder suiker
  • melasse
Suikers en zoetstoffen:
  • agave siroop
  • honing
  • corn sirup
  • fruisana
Kruiden en specerijen:
  • basilicum
  • kaneel
  • peper
  • bieslook
  • peterselie
Kruiden en specerijen:
  • gember

Kruiden en specerijen:
  • knoflook
  • ui
  • cichorei
Noten en zaden:
  • psyllium
  • haver zemelen
  • gerst zemelen
  • rijst zemelen
Noten en zaden:
  • amandelen
  • pompoen
  • sesam
  • hazelnoot
Noten en zaden:
  • cashew
  • pistach
Zoethouders:
  • pure chocolade
  • florentines
  • macarons
  • meringues
Zoethouders:
  • melkchocolade (max 50gram/dag)
  • witte chocolade (max 50gram/dag)
Zoethouders:
  • (zuikervrije) desserten en koeken die lactose of gluten bevatten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten