dinsdag 20 december 2016

RECEPT: vegan lasagne


Ingredienten (6-8 personen)

  • 600 gram spinazie
  • 5 paprika's 
  • 6 grote wortelen
  • 2 kleine tomaten OF 1 grote tomaat
  • 1 kopje lente ui (enkel het groene deel)
  • 500 gram vegan gehakt*
  • 600 gram spelt lasagna bladen**


Bereiding


Voorbereiding van de saus:

Snij de wortelen in stukjes en laat ze aanstoven in een grote pan. Schil en ontpit de paprika's, snij ze in kleine stukjes en doe ze bij in de pan. Schrik de tomaten in heet water en zorg dat het vel verwijderd is.
Doe de tomaat in stukjes bij in de pan van zodra je merkt dat de wortel zacht wordt. Laat nog 5minuten op een zacht vuurtje sudderen.
Mix de saus en kruid bij met peper en zout naar smaak. 

Opbouw van de lasagne:

Stoom de spinazie tot die plat is. 
Neem een ovenschotel en besprenkel de bodem met wat olijfolie zodat de lasagne niet aan de ovenschotel gaat kleven. Strijk dan een dunne laag van de paprikasaus op de bodem. Leg de lasagne bladen op de saus en bedek weer met een laag saus, deze keer iets dikker dan de vorige laag. Verdeel nu de helft van het (ongebakken) vegan gehakt over de schotel. Leg weer een laag lasagne bladen en bedek deze met een laag spinazie. Daar op verspreid je de rest van het vegan gehakt, gemengd met het groen van de lente ui. Bedek met lasagne bladen, dan weer een laag saus, dan weer spinazie. Leg de schotel toe met een laatste laag lasagne bladen die je insmeert met de resten van de saus. Werk af door in de hoeken van de schotel het laatste van de spinazie te leggen, zo voorkom je dat de lasagne verbrand.

Zet de schotel in de oven op 180°C voor 45 minuten.

Vegetarische variant

Indien gewenst kan je de lasagne schotel afwerken met lactose vrije kaas (vegetarisch i.p.v. vegan) of met vegan kaas. 


Smakelijk!



* Voor dit gerecht werd vegan gehakt gebruikt van het merk So Fine, te koop in onder andere Delhaize. Dit gehakt bevat in tegenstelling tot de meeste alternatieven geen tarwe en geen look of ui en is daarom uitermate geschikt voor een FODMAP arm dieet.

** Voor dit gerecht werden spelt lasagne bladen van het merk Biona gebruikt, te koop in onder andere Bio Planet. Deze lasagne bladen hoeven niet voorgekookt te worden en werden dus rechtstreeks uit de verpakking in het gerecht verwerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten